Module 3: Eendaagse workshop “Ziekte en Reïntegratie”

Als manager of HR-professional krijg je te maken met ziekteverzuim van medewerkers, soms met langdurige uitval. Dan vloeien uit de Wet Verbetering Poortwachter een aantal vooral tijdsafhankelijke verplichtingen, waar aan voldaan moet worden om een loonsanctie van het UWV te voorkomen.

Hoe ga je praktisch om met de stortvloed aan regelgeving en je rol, taken en valkuilen als casemanager bij de begeleiding van de medewerker die zich ziek heeft gemeld? En welke eigentijdse mogelijkheden zijn er om verzuim (door fysieke of psychische oorzaken) te voorkomen?

Ontdek in deze workshop welke regelgeving en beleid van toepassing zijn op ziekte en reïntegratie in jouw organisatie. 

Verken hoe je in gelijkwaardigheid met je medewerker het goede gesprek kunt voeren over de wederzijdse belangen, behoeften en wensen – met aandacht voor de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer en goed werkgeverschap.

Daarnaast staan we stil bij jouw persoonlijke waarden en ambities – en die van jouw organisatie. Die stellen we centraal bij het onderzoek naar de oplossing van jouw vraagstukken in relatie tot de arbeidsrechtelijke kaders.

Onderwerpen

In deze workshop behandelen wij onder meer:

  • Relevante wet- en regelgeving, krachtenveld en rollen bij kort en langdurig ziekteverzuim. Werkgevers kunnen (vormen van) ‘eigen regie’ voeren binnen een ‘maatwerkregeling’ of een ‘vangnetregeling’. Wat betekenen deze wettelijke modellen en wat zijn hun voor- en nadelen?
  • Beoordelingskader UWV, rol van de bedrijfsarts, casemanager en preventiemanager, in relatie met het management en de HR-afdeling.
  • Probleemanalyse en Plan van Aanpak maken, procesmanagement en begeleiding bij werkhervatting. Gevolgen van Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).
  • Moeilijke situaties: hoe ga je om met werknemers die voor jouw gevoel ‘de ziekte in vluchten’ bijvoorbeeld na een moeilijk functionerings- of beoordelingsgesprek? Hoe trek je een haperende re-integratie vlot? Wat als iemand passende arbeid weigert?
  • Effecten van arbeidsconflicten en hoe die op te lossen met zo min mogelijk nadruk op de arbeidsongeschiktheidsvraag. Voorkomen van medicalisering van wat vaak (maar niet altijd) een niet-medisch probleem betreft en snel komen tot (een conflictdiagnose en) een interventieplan, met bijvoorbeeld inzet van team-based interventies.
  • Verzuim effectief voorkomen: aandacht voor de duurzame inzetbaarheid en levensfase van de medewerker (bv mantelzorg) en werk-privébalans, signalen van werkstress en de kenmerken van burn-out herkennen.
  • Arbeidsomstandigheden: regels voor de RI&E, thuis- en telewerkplekken, beschermingsmiddelen en ziektepreventie; het opzetten van een vitaliteitsbeleid op alle niveaus (voor het individu, het team en de organisatie). Beleid voor Duurzame Inzetbaarheid: waaruit bestaat het en hoe ontwikkel je het, met welke betrokkenen?

WERKWIJZE EN Resultaat

Als inbegrepen service bieden we jou als individuele deelnemer een kennismakingsgesprek ‘in persoon’ of  via Zoom/MS Teams. We behandelen dan je eventuele vragen over de module of bespreken de actuele gevallen of dilemma’s die je zou willen inbrengen.

Na afloop van deze workshop met maximaal acht deelnemers, waarbij we ook werken met eigen cases, beschik je over up-to-date kennis van het arbeidsrecht en HR-instrumenten bij ziekte en re-integratie van medewerkers.

Je ontwikkelt je vaardigheid bij het houden van verzuim- en adviesgesprekken. Je krijgt handvatten voor de concrete oplossing voor de door jou tijdens de workshops ingebrachte cases. Daarnaast kijken we naar het voorkomen en medicaliseren van verzuim en het bevorderen van duurzame inzetbaarheid van de medewerker.

Na afloop van de workshop ontvang je een ‘Certificaat van Deelname’.

Wil je inschrijven? Gebruik dan het formulier hieronder!

Workshoplocatie

De workshops vinden plaats van 10 tot 17 uur in Villa Mollerus (Mollerusstraat 1) in Baarn, 10 min. lopen vanaf station Baarn, circa 30 min. van Amsterdam en Utrecht. Parkeren is gratis. De workshops zijn altijd inclusief een uitgebreide lunch.

Workshops ‘Op locatie’ zijn hybride, dat wil zeggen dat ze ook online kunnen worden gevolgd. Dit werkt goed omdat we in kleine groepen werken van maximaal 8 deelnemers. De prijzen voor de on-site en online workshops zijn hetzelfde.

Opties

Deze eendaagse workshop is één van de zeven modules van de Leerweg Arbeidsrecht en HRM voor eigentijds management. We bieden deze workshop ook aan als in-company of een-op-een sessie, afgestemd op de behoefte van jouw organisatie en jouzelf.

Data in 2024

Investering

Voor iedere afzonderlijke module / workshop: € 997 ex BTW per persoon, betaling vooraf, inclusief een persoonlijke intake van 30 á 60 minuten, lunch, koffie/thee, lesmateriaal.

Indien jouw branche-, beroeps- of netwerkorganisatie een samenwerkingsovereenkomst met ons heeft, kan een korting van toepassing zijn. Geef dit dan aan onder ‘opmerkingen’ bij de inschrijving, o.v.v. de organisatie.

Certificaat

Je krijgt een ‘Certificaat van Deelname’.

Aanbevelingen

De workshop was buitengewoon nuttig – ik voel me veel beter geïnformeerd en heb meer zelfvertrouwen om zaken op de werkplek op te pakken. Ik hou van de aanpak – niet ‘dood door powerpoint’! Was nooit saai. Over de trainer: een 10! Heel gemakkelijk om naar te luisteren, boeiend en ontspannen. Ik hou ook van het werken met de ervaring en het advies vanuit een kleine groep.

Janine Smith

Sofis

Echt nuttige cursus voor mijn werk. Ik werk in HR in Nederland voor een middelgrote onderneming. Het liet me echt zien dat we dingen niet goed doen, en waar we kunnen verbeteren.

Jeanie Edwards

Backbase B.V.

Ik waardeerde dat de trainer zijn rijke ervaring in het Nederlandse arbeidsrecht kon delen en dat we specifieke praktische voorbeelden konden bespreken in een kleine groep deelnemers.

Kerstin Herzog

Brunswick EMEA

De inhoud was vlot en geschikt voor toepassing in een HR-omgeving. Arthur was een zeer goede trainer in de zin dat hij niet alleen uitlegde wat er in de wet staat, maar hij gaf ook enkele zeer goede voorbeelden die gemakkelijk te begrijpen waren en lieten zien hoe de wet wordt toegepast. (10/10 via Springest)

Tessa Marie van Avendonk

Corinthia Hotel, HR Manager

Het was een geweldige trainingsdag vol essentiële arbeidsrechtelijke onderwerpen en we konden persoonlijke werkplekscenario’s behandelen om ons meteen te helpen navigeren in ons beleid/nieuwe aanpak. Arthur was geweldig met veel inzichten. Ik zou hem ten zeerste aanbevelen! Facilitator met veel inzichten. (10/10 via Springest)

Cassandra Rodenhurst

SilverFlow, HR Manager

Inschrijfformulier

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.