De rol van de OR bij reorganisatie (incl. fusie & overname)

In deze dynamische tijden zijn vrijwel alle organisaties in beweging. Soms leidt dat tot een reorganisatie, fusie of overname en krijgt je als OR te maken met deze in meerdere opzichten complexe materie. Vaak gaat het om langlopende trajecten met veel vergaderingen met meerdere partijen, ingewikkelde onderwerpen met geregeld de nodige persoonlijke impact voor leden van de achterban of zelfs de OR.

In deze workshop krijg je handvatten voor het samen optrekken met de bestuurder in een reorganisatie-, fusie- of overnametraject, met alle aandacht voor de arbeidsrechtelijke aspecten. Zo kun je de reorganisatie in een (wettelijk) kader plaatsen, krijg je inzicht in de verschillende fasen van zo’n traject, de rol die de OR daarin kan spelen en de rol van andere partijen, waaronder ook vakbonden. Na deze workshop ben je in staat een proactieve rol te vervullen in ieder reorganisatietraject.

Voor wie?

Voor leden van een ondernemingsraad die te maken krijgen met een reorganisatie of fusie. De workshop kan individueel worden gevolgd op open inschrijving.

Wij werken met kleine groepen van maximaal acht deelnemers, op locatie (waarbij ook de mogelijkheid van online deelname). Daardoor is er alle ruimte voor onderlinge uitwisseling van ervaringen en ideeën en de inbreng van eigen cases.

Als inbegrepen service bieden we jou als individuele deelnemer een kennismakingsgesprek ‘in persoon’ of  via Zoom/MS Teams. We behandelen dan je eventuele vragen over de module of bespreken de actuele gevallen of dilemma’s die je zou willen inbrengen.

Deze workshop kan ook heel goed als gehele OR incompany gevolgd worden, er zijn dan meer deelnemers mogelijk.

Resultaat

Na het volgen van de workshop ken je alle fasen van een reorganisatietraject, kan je deze in een kader plaatsen en ben je je bewust van de rol van de OR. Daarnaast krijg je aan de hand van praktijkcases inzicht in proactief samenspel met de bestuurder en zie je de meerwaarde van een gezamenlijk doel en samenwerkend traject.

Programma:

  • Ochtend: Kennismaking, bespreking leervragen en persoonlijke drijfveren, overzicht van wettelijke rol van de OR en van de verschillende fasen van een reorganisatie.
  • Lunch (inbegrepen)
  • Middag: Praktijkcases als voorbeeld en van de eigen organisatie, plan van aanpak op maat, praktijktips op maat en aanzet voor ontwikkeling van samensturing.

Workshoplocatie

De workshops worden op locatie bij HRM College verzorgd van 10.00 tot 17.00 uur in Villa Mollerus (Mollerusstraat 1, Baarn) op 10 minuten lopen van het NS station, inclusief lunch. Het is ook mogelijk online deel te nemen aan de workshops op locatie.

Data 2024

Investering

€ 997 ex BTW, inclusief persoonlijke intake, lunch, koffie/thee en evt. lesmateriaal

Heeft jouw branche-, beroeps- of netwerkorganisatie een samenwerkingsovereenkomst met ons dan kan een korting van toepassing zijn. Geef dat dan aan onder opmerkingen bij de inschrijving, onder vermelding van de organisatie.

Inschrijfformulier